Google Nasıl Yönetiliyor?

Yazar: Jonathan Rosenberg, Eric Schmidt
Yayınevi: Timaş Yayınları
Sayfa: 320
Tür: Bilim/Gelişim/Eğitim


İnceleme
2017/08 9 dk 4751

"HER KURUM TEK BİR İNSANIN UZATILMIŞ GÖVDESİDİR."

Nasıl oldu da basit bir arama motoru şirketi bugün bir teknoloji devine dönüştü? Hayalleri neydi, prensipleri neydi, amaçları neydi, bu yolculukta karşılarına ne tür engeller çıktı ve onlara nasıl karşılık verdiler? Tecrübelerini, tavsiyelerini, düşüncelerini şeffaf bir şekilde aktardıkları bu kitabı okurken gerçekten Google'da çalışmak için heveslenmedim desem yalan olur.

Kitap 7 ana başlık altında ele alınmış. Her bölüm içerisinde konuyla ilgili tavsiyeleri madde madde ele almışlar. Sanki bir cafede oturmuş sohbet ediyoruz gibi samimi bir dille yazılmış. Bu yüzden okurken hiç sıkılmıyor, akademik bir kaynak okuyormuşuz hissine kapılmıyoruz. Bu kadar giriş cümlesinden sonra hadi kitaba geçelim.

Üretken Akıl:

google nasıl yönetiliyor

Hemen her bölümde adı geçen ve olmazsa olmaz olarak görülen çalışanlarına Üretken Akıl diyor ve tanımını şu şekilde yapıyorlar. Bir üretken akıl, çalıştığı işte kullandığı araçlara dair geniş bir bilgi birikimine ve kendi alanında önemli miktarda pratik deneyime sahiptir. Yaptığı iş her neyse, o işte uzman olandır. Analitiktir. Ticaridir. Rekabetçidir. Kullanıcı gibi düşünmeyi bilir. Yeni olan çok fikre sahiptir. Meraklıdır. Riski sever. Kendi kendini yönetir. Açıktır. Detaycıdır. Konuşkandır. Her üretken akılda bu özelliklerin tümü bulunmayabilir. İşleyişten anlaması, teknik bilgiye, üretken bir enerjiye ve işleri hallederken belli bir tecrübeye sahip olması gerekir. Bu yüzden üretken akılları yönetmek zordur. Onları kazanmak için her gün gelmek isteyecekleri bir ortam oluşturmanız gerekir. İşte tanım bu, bu tanım Google'a başvuruda bulunmak isteyen arkadaşlar için bir referans oluşturabilir. Normal mühendisleri birçok elemeden geçirirken CEO adayları yönetim kurulu başkanları ile birlikte bir haftalık kampa giderlermiş. Amaç; inciğine cinciğine kadar onu tanımak. Bizlere hep söylenen, yemeğin tadına bakmadan tuz atma sakın gibi olayların çok çok ötesinde bir şey yani.

Kültür - Sloganlarınıza İnanın

    google nasıl yönetiliyor
  • Ofisleri kalabalık tutun: Googler (Google'da çalışanlar) lüks içinde yüzdüğü bir izlenim verilir, evet doğrudur da ancak arka planda gece gündüz çalıştıkları üniversite ortamına benzettiğimiz ofisler bulunur. Ofisleri enerji ve etkileşimi en yüksek düzeye çıkaracak şekilde tasarladık.
  • Birlikte çalışın, birlikte yiyin ve birlikte yaşayın: Evden çalışma fikrine sıcak bakmıyoruz. Sinerjiye önem veriyoruz.
  • Aileniz bilmiyor, dağınıklık bir erdemdir: Ofislerin dağınık olmasının önüne geçmiyoruz, tam tersi dağınık kalmasını istiyoruz. Herşeyin ortalıkta olduğu yerlerde canlı işgücünün de olduğuna inanıyoruz.
  • Şirketi etkisi en büyük insanlar etrafında yapılandırın: Toplantılarda ve çalışma ortamlarında herkesin karşı ve hatalı olduğunu düşündüğü fikrini söyleme özgürlüğü vardır. Eğer konuşmazlarsa ve vasat altı bir fikir galip gelirse suç onlarındır.
  • Üçkağıtçılardan kurtulun ama divaları koruyun: Kurumsal yapılarda ve planlamalarda mükemmeli arayarak vakit harcamayın. Siz elinizden geleni yapın ve sonra da üretken akıllarınızın devreye girmesine izin verin.
  • İyi anlamda çok çalışın: Bir işin hallolmasını istiyorsan, onu en meşgul insana vereceksin deyişine inanıyoruz. En iyi çalışanlara hep daha fazla sorumluluk veriyoruz. Fazla mesai yapan çalışanlar ile mesai hakkında konuşmuyoruz. Onları özgür bırakıyoruz. "Bu ara fazla mesaiye kaldın eve erken gidip ailenle vakit geçir" gibi cümleler kurmuyoruz. Çünkü çalışanlarımızın neyi yapması gerekiyorsa zaten onu yapacaklarına inanıyoruz.
  • Evet kültürü oluşturun: Hayır kelimesini kullanmayı sevmiyoruz.
  • eğlenin, Eğlenmeyin: Eğlenceye çok önem veriyoruz. Ancak bu bildiğimiz anlamda partili eğlenceler değil. Çalışanların birbirleriyle gerçekten eğlenmesinden bahsediyoruz. Örneğin iki üst düzey yöneticimiz bir iş sonucu için iddiaya giriyor ve kaybeden taraf ekibinin önünde diğerinin arabasını yıkıyor. Portalımızda üst düzey yöneticilerimizin olduğu caps'ler yapılıp konuyor. Unutmayın, ne kadar eğlenirseniz o kadar iş yaparsınız.
  • Kıyafet yönetmeliğini değiştirin: Yeter ki bir şey giyin.
  • Kötülük yapmayın: Şirketlerin -kötülük yapmayın- ilkesine ihtiyacı vardır. Google toplantılarında eğer bir öneriye birisi bu insanlar için kötüdür der ve açıklamasını yaparsa, o öneriyi geri çekeriz.

Strateji - Planınız Yanlış

    google nasıl yönetiliyor
  • Google yalnızca tek bir şeye odaklandı, aramada mükemmel olmak. Bunu da 5 farklı alanda ölçtü: 1-Hız, 2-Doğruluk, 3-Kullanım kolaylığı, 4-Kapsamlılık, 5-Tazelik
  • Pazar araştırmasına değil, teknik bilgiye güvenin: Risk sermayederleri plana değil ekibe bakarlar. Çünkü planlar hep yanlıştır ve bu yüzden insanlar doğru olmak zorundadır.
  • Bilgiyi bulun: Çoğu insan belirsizlikten hoşlanmaz ancak üretken akıllar, bir şekilde hallederiz der.
  • Daha hızlı at aramayın: Pazar araştırması önemlidir ancak teknik inovasyondan daha önemli bir hal alıyorsa, ayaklar baş oldu demektir.
  • Büyümeye uygun hale gelin: Büyük birşey yapmak için, yalnızca büyümek yetmez, ölçeklenebilir olmalısınız. Artık eskisi gibi şirketler yavaş büyümüyor, çabuk büyümeye dayalı bir strateji belirlemek zorundasınız.
  • Uzmanlaşın: Teknik bilgiye dayanarak ürün geliştirmek, Google'ın ilk gününden itibaren temel prensiplerinden biriydi.
  • Varsayılan olarak açık olun, kapanmayın: Açıklık, etik veya ahlaki bir kavram değildir. Varsayılan olarak açık olmak, inovasyonu artırmak ve maliyeti düşürmek için en iyi yöntemdir.
  • Rekabete kapılmayın: Yalnızca rekabete odaklanırsanız, hiçbir zaman gerçekten inovatif bir şey çıkaramazsınız. Rekabeti tamamıyla silip atın demiyoruz. Rekabeti umursamayan başka birinin gelip oyunu baştan yazmasına izin vermeyin.

Yetenek - İşe Alım Sizin En Önemli İşiniz

    google nasıl yönetiliyor
  • Teknik direktörün en önemli işi, takım için en iyi oyuncuyu bulmaktır. Yöneticilerinde teknik direktör gibi olmaları gerekir. Yeni yetenekler aramak biraz tıraş olmaya benzer, her gün yapmazsanız belli olur. Bir yöneticinin işte yaptığı en önemli şey işe alım olmalıdır.
  • Sürü Efekti: En iyi çalışanlar sürü gibidir ve birbirlerini takip etme eğilimindedir. Birkaç tanesini ekibe katarsanız devamının geleceğini garanti etmiş olursunuz.
  • Tutkulu insanlar o kelimeyi söylemez: Tutkulu insanlar neye tutku duyduğunu söylerse bilinki ona tutku duymuyordur. Tutkulu insanlar tutkularını söylemezler, tutku duydukları şey onlar için bir yaşam felsefesidir.
  • Öğrenen insanları işe alın: Zeka, bir insanın değişimle başa çıkma kabiliyetini en iyi şekilde ayırt eden faktördür. Öğrenmeyi bırakan kim olursa yaşlıdır. Öğrenmeye devam eden kişi ise genç kalır.
  • Diyaframı genişletin: Kod tercihi ne olursa olsun, bulabildiğiniz en iyi mühendisi işe almalısınız. Kıdemli adaylar değerlendirilirken, tecrübeye değil üretken aklın o şirkete ne katacağına bakılmalıdır.
  • Herkes harika birini tanır: İşe alım sürecine tüm çalışanlar dahil edilmeli ve çevrelerindeki diğer üretken akılları şirkete çekmeleri sağlanmalıdır.
  • Mülakat en önemli yetenektir: Bir yöneticinin geliştirebileceği en önemli yetenek, mülakat yapma yeteneğidir. İlk önce yapılması gereken aday hakkında kısa bir araştırma ve neden önemli olduğu sorusuna cevap aramaktır. Özgeçmişini iyi okuyun, Google'da arayın, daha önce neler yaptıklarına bakın. Sakın sosyal medyada ne kadar eğlendiği gibi konulara girmeyin. Zorlayacak sorular sorun, "Projenin dibe vurma sebebi neydi", "Neden bu denli başarılı oldu", gibi. Projelerde başrol mü figüran mı olduğunu öğrenin. Şu an hangi kitapları okuyorsun gibi entelektüel sorular sorabilirsiniz. Okulunun veya işinin adlarını değil oralardan neler öğrendiğini sorun. Bir kriz durumundayken veya önemli bir karar almanız gerektiği zamanlarda nasıl hareket ediyorsunuz sorusu, adayın insanlara mı güvendiğini yoksa her işi kendi yaparak etrafına stres saçan bir kontrol delisi mi olduğunu gösterir.
  • Mülakatları 30 dakika tutun: Kısa süreli mülakatlar insanları özellikle de sizi verimli bir tartışma yapmaya zorlar. Karar sürecinde en fazla 5 kişi mülakatta yer alabilir.
  • Bir fikriniz olsun: Mülakatın karara varması için kategoriler belirleyin. Google'da; Liderlik, Pozisyon ile ilgili bilgi, Genel zihinsel beceri, Google'lık kategorilerinde puan verilerek adaya karar verilir.
  • Pozisyonun aciliyeti, işe alımda kaliteden taviz verecek kadar önemli değildir: Eğer sonradan işten çıkartmak isteyeceğiniz birisini işe alıyorsanız kesinlikle hiç almayın daha iyidir.
  • Orantısız ödüller: En iyi oyuncunun çok daha iyi performans sergilemesini istiyorsanız, kendisini orantısız bir şekilde ödüllendirmeyi de bilmeniz gerekir. En iyi üretken akıllar, paradan çok daha farklı şeylere önem verir.
  • Seviyorsanız bırakın gitsinler: Gitmek isteyen üretken akıllara asla hemen el sallamayın, yanınızda kalmaları için var gücünüzle çalışın. Lütfen gitme de demeyin. Rolünüz şirket avukatlığı yapmak değil, üretken aklın yanında durmaktır. Sebepleri anlamaya çalışın ve o sorunları ortadan kaldırmaya çalışın.
  • İşten atmak çok kötüdür: Üretken akılların güçleri, özgüvenleri ve korkusuzlukları size zarar verir. O yüzden yine yeniden söylüyoruz, işinde başarılı olamayanları işten çıkarmanın en iyi yolu, onları işe almamaktır.

Kararlar - Mutabakatın Gerçek Anlamı

    google nasıl yönetiliyor
  • Veri: Google'daki çoğu toplantı odasında iki projektör bulunur. Birinde her zaman toplantı konusu ile ilgili veriler bulunur. Hiç kimse Bence ile başlayan cümlelerle kurmaz. Biri ikna edilecekse Şu verilere göre... diye başlayan cümleler kurarız. Az slayt, çok veri.
  • Sallabaşlara dikkat edin: Herkesin fikrinin duyulmasını sağlayın. Kendi fikrinizi en başta sunmayın. Herkes aynı şekilde düşünüyorsa düşünmeyen biri var demektir.
  • Hergün toplanın: Konunun katılımcılar tarafından unutulmasını engellemek için önemli çalışmalar için hergün toplanın.
  • İkiniz de haklısınız: Verileri sunsanız bile insanlar hemen ikna olmayabilir. İnsanların tutumlarını değiştirmek için kalplerine dokunmak gerekir.
  • Her toplantının bir sahibi olmalı: Toplantılar yönetilemeyecek kadar büyük olmamalıdır. Sekizi geçmemelidir.
  • Vaktinizin yüzde 80'ini gelirinizin yüzde 80'ine harcayın: Formül basit, sonuç mükemmel.
  • Yerinize adam yetiştirin: Dünyaca başarılı sporcuların bile bir koçları vardır. Bu yüzden yönetici olsanız bile koçluk almaktan çekinmeyin. Yerinize adam yetiştirmek sizi daha güçlü kılar. Eksik yönlerinizi gidermek için paha biçilmez bir fırsattır.

İletişim - Efsane Bir Yönlendirici Olun

    google nasıl yönetiliyor
  • Doğruyu söylemek güvenli olmalı: Çalışanlar haftalık toplantılarda yöneticilere sorulacak soruları sisteme girip anket yapıyorlar. En çok oy alan sorular yöneticilere soruluyor. Onlarda dürüstçe cevaplıyorlar.
  • Tekrar etmek, duayı bozmaz: Bir şeyin gerçekten anlaşılabilmesi için en az yirmi kez tekrarlamak gerekir.
  • Kendinizi değerlendirin: Yönetici olsanız kendiniz için çalışmak ister miydiniz? Cevap hayır ise ortada büyük bir problem var demektir.
  • Bilgi postalayın: Emailleri hızlı cevaplayın. Kısaca, tamamdır bile yazsanız yeter. Edebiyat parçalamanın önemi yok, net olun. Eğer takip edeceğiniz bir mail varsa kendinizide cc'ye ekleyerek iletin ve takip edilecek olarak işaretleyin. Son gelen ilk gider mantığında posta kutusunu boşaltın. Eğer mail kalabalık ve çıkartmak istediğiniz kişiler varsa onları BCC'ye ekleyip mailin altına çıkarttığınıza dair not düşün, yeniden cevaplandığında onlara mail gitmeyecektir. Asla maille bağırmayın.
  • Hiyerarşi değil, ilişki kurun: Her daim kaos yaşanabilir. O raddeye gelindiğinde işleri halleden ilişkilerdir.

İnovasyon - İlkel Yaşam Formunu Ortaya Çıkarın

    google nasıl yönetiliyor
  • İnovasyon nedir?: Sıradaki büyük şeydir. Yani bir şeyin inovatif olması için yeni, şaşırtıcı ve kökünden kullanışlı olması gerekir.
  • CEO'nun CIO olması gerekir: Yöneticiler olarak bir şeyleri yönetmeyi severiz. Ancak inovasyon sahipliği, himayeyi ve planlamayı reddediyor. üretken akılları rahat bırakın. Dünyadaki yaşam formlarını Tanrı oluşturdu ancak bu görev için birini atamadı.
  • Büyük düşünün: İnsanların 25 yıl sonra ihtiyaç duyacağı ne yapabilirim, diye düşünen bir mühendisimizin bulduğu cevap, gezegenler arası internet oldu.
  • Neredeyse erişilemez hedefler koyun: Şirketteki herkesin düşünmesi gerekir.
  • 70/20/10: Projelerin yüzde 70'i esas işimiz olan arama ve arama reklamcılığı üzerine, yüzde 20'si ilk günlerinde başarıya ulaşan gelişmekte olan ürünlerle ilgili, yüzde 10'u yüksek risk içeren ama başarılı olduğu taktirde büyük getiri sağlayacak tamamen yeni projelere ayrılır.
  • Yüzde 20 zaman: Çalışanlarınıza inovasyon için yüzde 20'lik zamanlarını tanıyın. İnanın çalışmak istedikleri konularda daha çok çalışacaklar ve yüzde 120 oranında geri dönüş olacaktır.
  • Olay parada değil: Yüzde 20 projeleri üreten çalışanlarımıza fazladan para vermiyoruz. Onları daha farklı şeyler motive ediyor.

Sonuç - Hayal Edilemeyeni Düşleyin

    google nasıl yönetiliyor
  • Şu soruları sorun: Oldukça akıllı ve güçlü sermayeye sahip bir rakip, şirketin ana işine nasıl saldırabilir? Şirketin liderleri, ürünleri düzenli olarak kullanıyor mu? Yeni çıkacak önemli ürünlerinizin eşsiz bir teknik bilgiyle üretildiğini söyleyebiliyor musunuz? Üst yöneticiler seviyesinde işe alım en önemli önceliklerden biri mi? Karar alım sürecinde en iyi kararlar mı alınıyor, yoksa en kabul edilebilir olanlar mı? Çalışanlar şirket içinde ne kadar rahat? Şirkette hangisi daha iyi konumda, bilgiyi kendine saklayan mı yoksa yönlendirenler mi?


Arka Kapak

Dünya ekonomisinin belkemiği haline gelen, internet trafiğinin %82 sini yöneten bir şirket düşünün. 2013 yılında 53 milyar dolar ciro yaparken, merkez kampüsün bahçesini düzenlemek için çim biçme makinesi almak yerine 200 keçiyi işe alan bir şirket… Bir yandan rengarenk ofisleri ile üretkenliği tepe noktasına çıkarmayı hedeflerken diğer yandan robot teknolojisi ve mobil cihazlar üzerinden dünyayı değiştirmeye aday bir şirket

O şirket, Google.

Peki dünyanın en hızlı büyüyen, en çok beğenilen, en çok konuşulan şirketi Google, nasıl yönetiliyor? Google ın iki tepe yöneticisi -İcra Kurlu Başkanı Eric Schmidt ve Ürünlerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Jonathan Rosenberg- tarafından yazılan ve tüm dünyada çok satan listelerini alt üst eden bu kitap, Google ın oluşturduğu değerler ve şirket kültürü ile dünya lideri bir kuruma dönüşmesinin hikâyesi.

Strateji, yetenek yönetimi, karar mekanizmaları, iletişim, inovasyon gibi konularda yepyeni yaklaşımlar sunan Google Nasıl Yönetiliyor?, birçok örnek olayla dünya devi bir şirketin nasıl yönetildiğinin ipuçlarını sunuyor.

Yönetim ve pazarlama alanındaki son eğilimleri takip eden, şirketini nasıl büyütebileceğini ve güçlendirebileceğini düşünen, kendi işini kurmayı düşleyen ve kariyer basamaklarını tırmanmak isteyen ve ekip çalışmasına inanan, alanının en iyileri ile beraber gelişmek isteyen herkes için, Google ın en üst iki yöneticisinin kaleminden, tam bir başucu kitabı.

-İlham dolu bir geleceği bizimle tanıştıracak bir şirket oluşturmak için enerji dolu ve heyecan verici bir başlangıç.-

-Publishers Weekly-

-Eric Schmidt ve Jonathan Rosenberg, bir şirketin nasıl olup da müthiş yenilikçi, eşsiz bir kültür oluşturduğunu ortaya koymak için perdeleri açıyor!-

-Fortune-
(Tanıtım Bülteninden)

Aynı Kategoride Eklenmiş Son Kitaplar
Card image cap
Yenilik Algoritması Yeni

Genrich Altshuller

Kendisinden önce binlerce kişinin çözemediği bir problemi çözen bir mucidin sıradışı bir yaratıcı ...

Card image cap
İnsan Yönetimi

Business Review

Pek çok yönetici liderlik tarzının stratejik bir tercihten çok bir kişilik fonksiyonu olduğunu dü ...

En Çok Okunan Kitaplar
Card image cap
İnce Memed 2

Yaşar Kemal

Bu roman, atalarından kalma köy toprağını çektiği her türlü eziyete rağmen terketmeyen, son nefes ...

Card image cap
Kırlangıç Çığlığı

Ahmet Ümit

Suriyeli göçmenlerin dramı, çocuk istismarı ve organ kaçakçılığı, maalesef ülkemizin gündemini hâ ...

Tüm Kitaplar

İncelemesini hazırladığım tüm kitapların listesi için...

Devam...
Kitap Hakkındaki Yorumlarınız

    Kitap hakkında ilk yorumu siz yapabilirsiniz...


Bu siteden elde edilen reklam gelirleri ile kimsesiz çocuklarımıza KİTAP alınmaktadır. Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız ancak okuyarak geleceğimize şekil verebilirler. Her kitap bir hayattır. Hayatı okunduğu kadardır.

Serdar Kılıçsel © 2018
facebook.com instagram.com linkedin.com